2013. október 19., szombat

A halál kocsisa




"Hamarosan felvirrad az újév első reggele, és ilyenkor az emberek, amikor felébrednek, arra gondolnak, hogy vajon mit hoz nekik a jövő, mit várnak tőle, mit szeretnének elérni, miben reménykednek. De én ezen a reggelen azt akarnám üzenni nekik, hogy ne szerelmi boldogságot vagy sikert vagy gazdagságot vagy hatalmat vagy hosszú életet vagy éppen jó egészséget kívánjanak maguknak. Azt szeretném, ha összekulcsolnák kezüket, és gondolatban egyetlen fohászt fogalmaznának meg:
Istenem, mielőtt eljön az aratás ideje, engedd megérlelődni a lelkem!"


Selma Lagerlöf: A halál kocsisa

Első regényem Selma Lagerlöf-től, nagyon sokat vártam a könyvre, hiszen nem egyszerű beszerezni. Végül egy remekül sikerült csere útján jutottam hozzá a szép, Európa Kiadós változathoz. 
A történet egy betegágy mellett kezdődik, a fiatal Edit irgalmas nővér haldoklik. Másik helyszínünkön pedig a léha és csavargó David Holm fekszik vérbe fagyva (egy átmulatott éjszaka után tüdővérzést kapott). Davidnek pechje van, hiszen éppen éjfélt üt az óra, amikor kileheli a lelkét. A halál kocsisa érkezik érte, akinek a legenda szerint egy év elteltével jár le a megbízatása. Éppen David Holm az, akinek át kell vennie a hálátlan feladatot.
Innentől a történet szó szerint élet és halál között játszódik. Az Üdvhadseregnél serénykedő fiatal irgalmas nővér élete utolsó jótéteménye és egy mindent bűnös lélek felszabadulása a két főszereplőnk.
A Halállal ugyan személyesen nem találkozunk, a kocsisa azonban egyáltalán nem az a félelmetes alak, akire vártam. Nagyon is érző "lélek", aki tisztában van a saját tehetetlenségével és nap, mint nap megszenvedi azt.
A halál kocsisának üzenete, hogy sohasem késő, mindig van új remény és úgy éljük életünket, hogy a Halál kaszája bármelyik pillanatban fölénk tornyosulhat.
Lagerlöf nagyon jól ír, a stílusa teljesen magával ragadott, beszippantott ez a sötét, sorokat eldöntő éjszaka. Biztos, hogy a többi regényét is meg fogom keresni, a Jeruzsálemmel már régóta szemezek.

A halál kocsia másokat is megihletett, az 1921-es némafilm változat a legsikeresebb feldolgozás.

 10/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!