2011. február 8., kedd

Szuperdada



Jo Frost: Szuperdada - Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyermekeinkből?

Elolvastam: 2011. február 7.

"A nevelés lényege az, hogy megengedjük a 
gyerekeknek, hogy önmaguk legyenek - 
az elfogadható viselkedés határain belül."


Rengeteg könyv jelenik meg manapság, mely arra hivatott, hogy rohanó világunkban, amikor egymás mellett csak elszaladunk, segítsen megteremteni a családi békét vagy legalább próbáljunk meg uralkodni a káoszon. A mai szülőknek szerintem nehezebb dolguk van, hiszen kevesebb a gyerek a családokban, nem kapnak hasznos tapasztalatokat a saját testvéreik, unokatestvéreik, stb. gyerekkorából, a családok szerkezete fellazult, a rokonok nem tartják egymással a kapcsolatot, ráadásul az idő egyre kevesebb, az elvárások és a tennivalók köre pedig egyre bővül - és még sorolhatnám az okokat, amiért úgy érezheti egy kismama, amikor kezébe fogja újszülöttjét, mintha a épp a Marson landolt volna.

Jo Frostot a tévéből már sokan jól ismerhetik, nálunk is régóta megy a Segítség, szülő vagyok! című sorozat, melyben alkalmi segítőként próbálja a családok életét a helyes mederbe terelni.
Könyvében is a gyermeknevelés alapelveit szedegette össze néhány saját példával megspékelve. A könyv a születéstől 5-6 éves korig boncolgatja a gyerekek működési módozatait - ez az időszak, amikor lerakjuk gyerekünk személyiségének alapköveit. Bemutatja és elmagyarázza az egyszeri szülő tipikus hibáit és hasznos tanácsokat ad, hogyan kerülheted ki a pocsolyát. Nagyjából felöleli a kisgyermekkor összes lehetséges veszélyforrását, miközben a hangsúly végig a dicséret- és jutalmazás-központú gyermeknevelésen marad. A legfontosabb alapelveket is kimondja: tiszteljük egymást és a szeretet a legfontosabb. Emellett vegyük észre, hogy egy pici ember mástól boldog, mást vár tőlünk, mint egy felnőtt. Számára a legfontosabb, az egyértelműség, következetesség és a biztonság
Plussz pont jár az utolsó fejezetért, hiszen nem felejtkezett el a család felnőtt összetevőiről sem: szokták mondani, akkor boldog a baba, ha kiegyensúlyozott a mama (és a papa :).
A borító nagyon modern, de legalább vicces, a fejezetek elején is hasonló stílusú rajzok készítenek fel a való életre.
A könyv egész szerkezete könnyen áttekinthető, gyorsan végigolvasható, problémakörökre osztott, így később a sóskapürés tálkával a kezedben gyorsan belelapozhatsz: hogy is kell ezt beletölteni a gyerekbe??



„A nevelés azt jelenti, hogy meleg szeretettel fordulsz a gyerek felé, ám határozott vagy, amikor arra van szükség.” Jo Frost tizenöt éve hivatásos bébiszitter. Válságkezelő szuperdadaként bebizonyította, hogy a szükséges korlátok felállításával, az alapszabályok következetes betartatásával rövid idő alatt a leggubancosabb helyzetben is látványos eredményt lehet elérni. Áldásos tevékenységét az angol szülők a Szuperdada című tévésorozatban követhették nyomon. Ez az áttekinthető, bájos humorral megírt könyv abban különbözik a hasonló kiadványoktól, hogy nemcsak az elvek szintjén igazít el, hanem a mindennapok apró válsághelyzeteiben is praktikus tanácsokkal segíti a szülőket. Néhány ügyes „technikai” fogás alkalmazásával a hatalmi harccá vált evésmizériák, a figyelemfelhívó magatartászavarok vagy az egész családot kimerítő krónikus alvásproblémák is sikeresen ˇátprogramozhatók".



10/10 



Könyv címe:  Szuperdada - Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyermekeinkből
Szerző:  Jo Frost
Fordító:  Dr. Karczag Judit
Kiadó: Park Könyvkiadó Kft., 2011
238 oldal, füles kartonált

A könyv korábban megjelent más formátumban, azonos címmel, szintén a Park Kiadó gondozásában (ebben a formában már nem kapható):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!