2018. április 25., szerda

Bibedombi ​szörnyhatározó



Adamik Zsolt: Bibedombi ​szörnyhatározó


Tegye fel a kezét, aki gyerekkorában nem félt a szörnyektől legalább egy egészen kicsikét? Azoknak biztosan sokat segített volna a Bibedombi szörnyhatározó. Segítségével igen pontosan beazonosíthatjuk félelmünk tárgyát, megismerhetjük a legapróbb kis részletekig, és amit ennyire, már-már tökéletesen ismerünk, az nem is olyan félelmetes, ugye?

Létezik egy város, melynek a neve Avaros. E fölött a város fölött magasodik egy domb, ez pediglen a Bibedomb. Itt laknak piciny házacskájukban kettecskén Kisujj néni és Talicska bácsi és ők azok, akik vigyáznak a szörnyekre, Talicska bácsi igazi vérbeli szörnycsősz. És akkor ha már ezeket a körülményeket megismertük, akkor következhetnek a szörnyek, csak szépen sorjában, méghozzá ABC-sorrendben, hogy bármi kétségünk adódna, egy pillanat alatt vissza lehessen őket keresgélni.

Először is a szörnyek. Van nevük, pl. Búmanó, Gépsárkány, Méregér, Resztlimanó, stb. Van hang, amit kiadnak, pl. hamm-hamm-nyam, dib-dob, dib-dob, stb. Ez minden szörnynek külön jellegzetessége. Vannak időszakok, helyek, ahol előfordulnak, pl. a Resztlimanó akkor közeledik, ha valaki nem eszik meg valamit, a Gépsárkány akkor, amikor pl. elromlik a mosógép, a Búmanó az ágy alatt mumuskodik, a Dérdidergő Dudalúd pedig egyből előkerül, ha valaki nem akar iskolába menni. Minden szörnynek van saját jellemzője, saját meséje, amit mind-mind el lehet a könyvből sajátítani. Még saját kinézetük is van! 
Az egyik kedvenc szörnyem a Japakobluk maradt, bármennyit is ismertem meg belőlük. Ő aztán a sötétben kuksol és belebújik a padló reccsenésébe, ott ül és kuksol a néma sötétségben. Az mondja ssss-ssss. Ez egy akkora rém, hogy muszáj hozzá használati utasítást is adni, pl. érdemes vidámkodni és hangosan hejehujázni a jelenlétében. 

Humoros és kedves könyvecske ez, melyet inkább a nagyobb, kisiskolás korosztály számára ajánlok, ott viszont minden gyereknek (és szülőnek), akinek eszébe jutott már, hogy létezhetnek szörnyek és azok vajon milyenek lehet.

Külön szépsége ennek a rémes könyvnek, hogy a borítója kihajtogatható böngészővé, mely gyakorlatilag Avaros város térképe és történet helyszíneit lehet rajta keresgélni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!