2014. április 28., hétfő

Kitaszítva



Mikey Walsh: Kitaszítva

Biztos vagyok abban, hogy ez egy nagyon megosztó könyv lenne, ha többen olvasnák. Mikey Walsh önéletrajzi regényt írt, egy brit vándorcigány-család legidősebb gyermekeként nőtt fel. A borítóval ellentétben ugyan nem lóvontatta, ám lakókocsiban nőtt fel, amolyan igazi huszadik századi romamódi, csiricsáré vagonban, ahogy a családja szerette. Mert pénzük az volt, mindig is, több, mint elég. Többször is kerestem a választ, hogy honnan és miből, Mikey ad is a regény során ötleteket, de egyértelmű választ nem kaptam. Nem tisztességes úton jön, az biztos. Az az embertelenség viszont, ami körülvette őt gyermekkorában, teljesen megdöbbentő! Van itt minden, "mi szem szájnak ingere", kezdetnek máris az, hogy az érzékeny, békés természetű fiút édesapja ökölharcosnak szánja és egész kicsi korától ennek megfelelően "edzi".  Ráadásul szegény Mikey-nak saját identitási problémáival is meg kell küzdenie. Nem csodálom, hogy az ilyen körülmények között felnőtt gyermekekből sokszor minden emberi érzés törlődik, mire felnőtté válnak. 
Mikey mégsem veszíti el a reményt, mer szeretni, mer bízni. A cigányok között szégyen, a fehérek között cigány - nincs könnyű helyzetben. Mégis képes a saját lábára állni é alakítani a saját sorsán, pedig nem a nulláról kezdte, hanem - ha lehet így mondani -pár lépéssel hátrébbról.
Megrázó kötet, aminek ha csak a fele is megtörtént, máris sok. De én úgy hiszem, az egész úgy, ahogy van, valóságos lehet.

Fülszöveg:
A vándorcigány Mikey-ról a szülei már a világrajövetelekor eldöntötték, mihez kezdjen az életével: pusztakezes öklöző bajnoknak szánják, mivel felmenői is azok voltak. A kisfiú sorsa vesszőfutássá válik, amikor kiderül, nem tud megfelelni ennek az elvárásnak, apja csalódottsága beárnyékolja egész gyerekkorát. Az agresszív férfi és a képmutató, gyermeket kihasználó nagybátyja könnyű prédának tekintik a fiúcskát, aki inkább a nővére és a nagynénék körében forgolódik. Mire kamaszkorba lép, Mikey előtt kinyílik a világ. De az új élmények nyújtotta felszabadulása nem lehet teljes, a többségi társadalom és a cigányság is kiveti magából. Nincs számára más út, mint elhagyni a családját, a közösségét, hogy máshol boldoguljon… Mikey Walsh regénye sorstörténet, a saját élményein alapul; könyve színes, ugyanakkor sokszor megrendítő rajzát adja az angol vándorcigányok huszadik századi életének.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kíváncsian várom a gondolatodat!